Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu,
miluieşte-mă pe mine păcătosul!

"Credinţa nu e ca un curs la fără frecvenţă,
Credinţa trebuie să o trăieşti zi de zi!"

Pr. Teofil Părăian

luni, 13 iunie 2011

 
DESPRE HARUL LUI DUMNEZEU

Harul lui Dumnezeu este o putere supranaturală, este graţia divină care colaborează cu conştiinţa noastră, cu mintea şi cu voinţa noastră, ca să ne ridice biruitori peste ispitele materiei. Harul este o putere necunoscută lumii; el nu se află nici în suflet, nici în sânge, nici în carne, nu vorbeşte despre el nici o ştiinţă: nici psihologia, nici fizica, nici chimia, nici mecanica. Despre Har vorbeşte numai religia creştină. Harul e darul lui Dumnezeu care ajută şi desăvâşeşte natura. Darul lui Dumnezeu este energia spirituală, forţa sfântă şi puterea Duhului pe care Dumnezeu o trimite sufletului omenesc.


Harul lui Dumnezeu este ajutorul cerului, mâna Tatălui, mila Fiului şi raza Duhului Sfânt prin care se arată iubirea lui Dumnezeu faţă de om.


Darul sau Harul sfinţeşte şi nimiceşte păcatul, aşa după cum soarele nimiceşte microbii. Harul ne face liberi, Harul ne face stăpâni, pentru că Harul ne face curaţi.


Harul lui Dumnezeu lucrează în Biserică prin Sfintele Taine. De aceea zice Sfantul Pavel: "Prin Har sunteţi mântuiţi!" Un suflet plin de Har e ca o gradină de flori, de parfum şi de fructe.


Un om înarmat cu forţa Harului divin e un nebiruit, un om plin de voinţă şi de o energie puternică, ce luptă totdeauna cu succes în războiul sufletului cu amăgirile, cu patimile şi cu ispitele cărnii. Numai harul lui Dumnezeu a putut face din oameni sfinţi şi mucenici eroi ai credinţei, ai speranţei şi ai iubirii creştine. În toţi oamenii patimile sunt vii, dar în oamenii Harului ele sunt legate; este vie patima, dar este legată.


Dacă vrem să vină peste noi Harul lui Dumnezeu, trebuie să ne ferim de păcate, în special de păcatele mari şi de păcatele de moarte, mai ales de mândrie, despre care zice Duhul Sfânt prin gura Apostolului Iacov: "Dumnezeu le dă har celor smeriţi, iar celor mândri le stă împotrivă!" Toţi sfinţii lui Dumnezeu au propovăduit în lume învăţăturile scumpului nostru Mântuitor, cu multă înflăcărare din Darul lui Dumnezeu.


Ierodiacon Visarion Iugulescu,  
Lumină pentru candela din suflet, Business Print, 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu